Rezidans Kullanıcıları Balkon Talep Ediyor
Gökçen Taşlan, son dönemlerde rezidanslar için yüksek meblağ ödeyen kullanıcıların kat bahçesi, teras, balkon gibi alanları da tercih ettiğini kaydetti.
Türkiye’deki mevcut konutları balkon tercihi açısından değerlendiren EVA Gayrimenkul Değeıleme Danışmanlık firmasından Gökçen Taşlan, açık alan kullanımının Türk insanının geleneğinde bulunduğunu, avlulu veya bahçeli evlerin kültürümüzün bir parçası olduğunu söyledi. Bu eğilimin zamanla apartmanlaşma ve nüfus artışıyla yerini balkona bıraktığını kaydeden Gökçen, “Ancak özellikle İstanbul gibi metropol şehirlerde nüfus o kadar çok arttı İd 2000’li yıllarla birlikte 1+0,1+1 konutlar talep gördü. 50 metrekareyi geçmeyen bu tip konutlarda da genellikle balkonlara yer verilmedi. Diğer yandan özellikle hane halkı sayısı yüksek olan, Doğu, Güneydoğu bölgelerindeki Anadolu kentlerinde geniş evlerden, bahçeden veya geniş balkonlardan da vazgeçilmedi” diye konuştu.
Tüm ülkenin beşte biri nüfusuna sahip olan İstanbul’da daireler küçülürken, balkon tercih eden yatırımcıların da maliyetlerini fiyatlara yansıttığını ifade eden Taşlan, tüketicinin balkon tercihini şu sözleriyle değerlendirdi:
“Güvenlik şüphesiyle riskli görülmediği durumlarda hiçbir kullanıcı balkona hayır demez kanaatindeyim. Ancak tek yaşayanlar, öğrenciler, küçük daire tercih edenler böyle bir kullanım aramayabilir. Aileler, şehrin yoğun temposundan sıkılan kişiler, kapalı ev ortamında özgür, nefes alınabilecek bir ortam arayanlar balkon tercih edebilir.
Son dönemlerde yüksek rezidans fiyatları ödeyen kullanıcılar sadece kapalı alan değil, açık alan ve sosyal imkân da satın aldıklarının farkındalar. Bu sebeple kat bahçesi, teras, balkon gibi kullanımlar özellikle rezidans satın almak isteyenlerin “mutlaka”lar listesinde.”
Yeni yönetmelik balkonlu rezidansları artırıyor
Yeni konut projelerini ve rezidansları balkon tercihi açısından değerlendiren Gökçen Taşlan, 2013’te yürürlüğe giren Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğiyle arsa sahibi ve müteahhitin, metrekare korkusu yaşamadan balkon veya kış bahçesi yapabildiğini dile getirdi. Yönetmelikten sonraki birçok rezidans projesinde balkona veya kat bahçesine yer verilmeye çalışıldığını kaydeden Taşlan, rezidanslarda balkon tercihinin artışına ilişkin şunları söyledi:
“Yönetmelikle gelen avantaj dışında talebin de etkili olduğunu söyleyebiliriz. Rezidanslar daha çok MİA akslarında ve yeni yeni kentsel dönüşüm alanlarında yoğunlaşmış durumda. Haliyle yoğun iş temposundan, şehir yaşantısından gün içerisinde bunalan insanlar, yorgun bir şekilde evlerine döndüklerinde, evlerinde özgür hissedebilecekleri ve aynı zamanda kapalı olmayan, günün stresini atabilecekleri açık alanlara ihtiyaç duyuyor. Balkon tercihin de bu durumda önemli olduğunu düşünüyorum.”
Kaynak: TOKİ Haber Gazetesi; Ağustos 2015