Rezidanslarda Cam ve Kapanabilir Balkonlar Yaygınlaşıyor
Yeni konut projelerinde ve rezidanslarda, cam ve kapanabilir balkonların ön plana çıktığına dikkat çeken Emre Erol, evinde konforun tadını çıkarmak isteyenlerin balkonlu rezidanslara yöneldiğini ifade etti.
Türkiye’deki mevcut konutları balkon tercihi açısından genel olarak değerlendirir misiniz? Hangi bölgeler veya iller balkona daha çok rağbet gösteriyor?
Son yıllarda maalesef ki Türkiye’de balkon kültürünün yavaş yavaş yok olduğunu söylemek mümkün. Hatta mevcut konutlarda ev sahiplerinin var olan balkonlarını kapalı balkonlara çevirdiklerini hemen hemen çoğu kesimde gözlemleyebiliyoruz. Yine de Türkiye genelinde yapılan anketlere göre genellikle kıyı kesimindeki illerde balkon kullanımı yaygın. Örneğin İzmir’de her 450 konuttan yalnızca 28 tanesi kapalı balkonu tercih ediyorken bu oran Ankara’da bin 100 konutta 710 kapalı balkon olarak değişiyor. Ege’de yüzde 6 olan bu oran, iç kesimlerde yüzde 65’lere kadar çıkıyor.Bu oranlara bakarak basitçe kültür farklarının yanı sıra iklimin önemli bir unsur olduğunu söyleyebiliriz.
Kapatılan bu balkonların aksine Güneydoğu’da balkonlu konutlar ayrı bir önem taşıyor. İnsanlar genellikle büyük balkonlu evlerde oturmayı tercih ediyor. Hatta alıcıların en önemli kriterlerinden birinin balkon olduğunu, balkonsuz evlerin kabul görmediğini söylemek de mümkün. Batı illerinde balkon boyutları 3 ile 5 metre arasında değişirken, Güneydoğu illerinde balkon boyutları 25 metrekareye kadar çıkabiliyor. Bu durumun asıl nedeni ise yazların çok sıcak geçmesi olarak görülüyor. İnsanlar neredeyse tüm zamanlarını balkonlarda geçiriyor bu yüzden de balkonlu konutlar büyük rağbet görüyor.
Balkonlu rezidans projeleri kişilere özgür kullanım alanı sağlıyor
Bu eğilim İstanbul’da nasıldır?
Özellikle geride bıraktığımız 5-10 yılda konut almak isteyenler otel konforunu talep ederek şehir merkezine yalan rezidans projelerini tercih ediyor. Tecrübelerimize ve bize gelen taleplere dayanarak son dönemde kişilerin tercihlerinin balkonlu rezidans projelerinden yana olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle büyük şehirlerde şehrin kalabalığı, trafiği ve park etme sorunu ile karşılaşmak istemeyenlerin tercihi haline gelen balkonlu rezidans projeleri kişilere özgür kullanım alanı sağlıyor. Proje geliştiricileri de bu ihtiyacı dikkate alıp yeni yapılan rezidans projelerine balkonları hatta bahçe görünümlü terasları ekliyor.
Mevcut konutlardaki kapatılan balkonların aksine yeni yapılan evlerde balkon taleplerinin arttığını söylemek mümkün. Özellikle son dönemlerde yeni evli çiftler geçmiş yılların aksine öncelikli olarak 1+1 evleri tercih ediyorlar ve bu tip dairelerde balkon isteği ön plana çıkıyor. Yapılan yeni projeler de bu talepler doğrultusunda şekilleniyor.
Yeni İmar Yönetmeliği balkonlu daireleri artırdı mı? Yönetmeliği bu açıdan kısaca değerlendirir misiniz?
Yeni İmar Yönetmeliğinin balkonlu binaları yavaş yavaş geri getireceğini söyleyebilmek mümkün. Son zamanlarda yeni projelerde imar uygulamaları nedeniyle balkonlar oldukça küçülmüş hatta yok olmuştu. Çünkü eski yönetmelik balkonu dairenin metrekaresine dâhil ediyordu. Yeni yönetmeliğe göre balkon dairenin metrekaresi dışında tutuluyor. Bu da müteahhidin metrekare korkusu yaşamadan, balkon yapabilmesine olanak sağlıyor.
Yeni konut projelerini ve rezidansları balkon tercihi açısından değerlendirir misiniz?
Yeni konut projelerinde ve rezidanslarda tüketicilerin ilgileri doğrultusunda cam ve kapanabilir balkonlar ön plana çıktı. Bu sayede projeler hem ev sahiplerinin kullanım alanlarını çoğalttı hem de binalara kullanabilir balkon alanlarını dâhil etti. Çünkü kapanabilir balkonlar hem fazladan bir yaşam alanı hem de mükemmel bir manzara sunuyor.
Kaynak: TOKİ Haber Gazetesi